Indicatorii falsi sau ce urmaresc 90% din mame cand afirma ca bebelusul lor nu se satura la san
Nota: Am completat aici acest articol scris prima oara in 2018 pe blogul www.alapteaza.com, ca si administrator si autor contributor.
Care sunt indicatorii falsi dupa care se concluzioneaza ca bebelusul nu se satura la san?
Din nefericire, 90% dintre proaspetii parinti urmaresc acesti indicatori falsi, care ne induc in eroare.
Sa ii discutam.
1. Cat scoate pompa
“Nu scot decat 10 ml cu pompa, prin urmare nu am lapte.”
FALS.
a) Pompa nu ne arata daca bebe se satura la san.
Cum extrage pompa lapte e diferit de modul in care extrage bebe lapte.
a1) Pompa nu ne arata cat lapte producem.
Pompa ne arata doar cat lapte poate ea sa extraga.
a2) Un bebe atasat corect, care suge activ preponderent, fara disfunctii orale cum ar fi frenurile restrictive, bolta palatina inalta, sau altele, poate primi mult mai mult lapte decat poate extrage cea mai buna pompa din lume.
Un bebe atasat incorect, care suge preponderent inactiv, poate primi mai putin lapte decat poate extrage cea mai buna pompa din lume. Solutia ? Sa trecem pe pompare exclusiva ? Pomparea poate fi doar o solutie temporara, solutia optima este sa rezolvam pe cat posibil problemele existente la suptul bebelusului pentru ca e fundamental de importanta relatia vie mama-bebe, nu relatia mama-pompa.
a3) Inseamna asta ca descurajam total utilizarea pompelor?
Nu, desigur sunt situatii in care sunt necesare pompele si uneori se poate mentine lactatia cu ele pana la rezolvarea suptului bebelusului, insa nu vom lua pompele ca masura obiectiva nici a suptului bebelui, nici a cantitatii de lapte pe care o producem.
2. Somnul bebelusului
“Daca doarme 3 ore dupa supt, e satul. Daca doarme 1 ora jumate, 2 ore si 55 min si 23 secunde, 45 minute, etc, nu e satul.”
Aplicand aceeasi logica, ce inseamma daca doarme 7 ore ? Ca e dublu-satul, asa-i ?
FALS.
Somnul nu reprezinta indicatorul satietatii si nu se ia niciodata in considerare in mod singular. Intotdeauna este un aspect secundar suptului.
Ce trebuie sa facem e sa verificam indicatorii obiectivi si sa citim articolul Alaptarea in raport cu somnul bebelusului pentru a stii cand ne poate spune somnul ceva despre satietatea bebelusului si cand nu.
3. Plenitudinea sanilor
” Daca sanii sunt tari, am lapte.Daca sunt moi, n-am lapte si ca atare bebelusul nu se satura.”
FALS.
Cititi articolul Ecuatiile alaptarii in contextul unui management corect al alaptarii.
Nu asteptam sa fie sanii grei/tari ca sa punem bebele la san. Cand cere, indiferent cum sunt sanii atunci, il punem pe bebelus la san.
Sa o luam si altfel.
4. Adormirea bebelusului la san/lasarea mainilor moi.
“Daca bebelusul adoarme la san sau lasa mainile moi, inseamna ca s-a saturat.”
FALS.
Poate fi un indicator al satietatii doar daca se bifeaza indicatorii obiectivi.
Altfel, poate fi un semn ca a renuntat sa suga din varii motive (fie nu mai vine flux in acel moment, fie exista disfunctii orale, fie este icteric, etc) si intra in stare de somnolenta, se conserva.
5. Timpul cat sta bebelusul la san.
“Daca tinem bebelusul 30 minute la san avem garantia ca se satura.”
FALS.
Ceasul la supt e cel mai fals indicator al satietatii.
Bebelusii nostri nu stiu sa citeasca ceasurile noastre de pe perete, de pe noptiere si nici cele de pe telefoane. Nu e ca si cum, odata sositi de pe planta Uter pe planeta Pamant, pot sa acceseze aplicatiile noastre sofisticate cu programele de supt, ca au invatat ei la lectiile despre adulti predate in Uter ca noi, astia mari, stam pe ceas de absolut fiecare data cand mancam, cand bem apa, sau cafea, sau ceai, sau cand mai avem vreo gustare si avem limite de timp la absolut orice masa, si ca atare ar trebui sa se conformeze si ei. Nu, noi nu facem asa (decat, poate, la o singura masa de zi cand suntem la job), deci ar fi absurd sa le impunem asta bebelusilor, care au avut acces neliminat 24/24 la nutrientii de care aveau nevoie, “open-barul” din burtica mamei. Bebelusii au un singur ceas : cel biologic, astfel ca vor cere sa suga oricand exista o nevoie biologica.
Apoi, un bebelus poate sa stea la san 24 ore din 24, daca insa transferul de lapte este slab, adica bebelusul inghite din cand in cand, este in continuare flamand. Pe de alta parte, un bebelus poate sa stea la san 5 minute timp in care inghite in continuu si ca atare, se satura. Astfel, deci, ce anume face diferenta?
Timpul cat a stat bebelusul la san?
Nu, ci tipul de supt daca a inghitit preponderent sau daca a avut supt inactiv preponderent.
Nu conteaza timpul de supt, ci tipul de supt.
6. Proba suptului
“Daca punem bebelusul pe cantar inainte si dupa supt vom sti daca s-a saturat sau nu.”
FALS.
Despre proba suptului am scris mai multe aici.
7. Gura lumii
Gura lumii e intotdeauna un indicator fals! Ce alti indicatori falsi mai stiti?